Інститут Україніки

Головне меню

Фотопроект М. Матуса

Семейный альбом 1893 - 1957

Карта проїзду

 

Традиційна єврейська кухня вирушає корінням углиб століть. У їжу уживається яловичина, баранина, кури, гусаки. Для приготування м'ясних блюд використовується тільки яловичий або гусячий жир. Другі м'ясні блюда готують як з натурального, так і з рубаного м'яса.
Єврейське пасхальне печиво, Форшмак, Цимес картопляний, Шийки гусячі фаршировані.

Єврейське пасхальне печиво
Жовтки яєць змішують з сіллю, цукром, корицею, лимонним соком, розтопленим гусячим жиром і товченою в ступці мацою. Тісто має бути рідке. Дають постояти 1 година, потім додають збиті в круту піну яєчні білки. Гусячий жир кип'ятять в маленькій каструлі, туди ж опускають відокремлені ложкою шматочки тесту, обсмажують, виймають з жиру, посипають цукровою пудрою з корицею і подають на стіл в гарячому вигляді.
Яйце 5 шт., маца 100, цукор 10, сік лимонний 5, жир гусячий (для тесту) 20, кориця, сіль, жир гусячий для смажіння 20, цукрова пудра для обсипання 5, кориця для обсипання 1.

Форшмак
1 варіант.
Філе солоного оселедця, заздалегідь вимочене в кип'яченій воді або чаї з молоком, пропускають через м'ясорубку разом з черствою булкою, рубаними білками яєць, цибулею і яблуками. До цієї маси додають рослинну олію, оцет, розтертий з жовтками яєць цукор, чорний мелений перець, гірчичний порошок і ретельно вимішують. Викладають в селедочницу, розрівнюють і посипають дрібно нарізаним зеленим луком.
Оселедець солоний 50, хліб білий 15, масло рослинне 10, яйце 1/2 шт., яблука 20, лук ріпчастий 20, цукор 5. оцет 9%ный 10, перець чорний мелений, лук зелений 5. гірчичний порошок 1.
2 варіант. Філе вимоченого солоного оселедця разом із замоченою в молоці черствою булкою пропускають через м'ясорубку. Додають дрібно рубаний спассерованный цибуля і змішують. Вводять сирі яєчні жовтки, сіль (якщо потрібно за смаком), мелений чорний перець, мускатний горіх, збиті білки і всі перемішують. Викладають на змащену рослинним жиром і посипану меленими сухарями сковороду, розрівнюють поверхню, змащують її сметаною, посипають меленими сухарями і збризкують маслом. Запікають в жарильній шафі. При подачі поливають розтопленим вершковим маслом або сметаною.

Оселедець солоний 50, хліб білий 15, масло рослинне 10, масло вершкове 10, яйце 1/2 шт., лук ріпчастий 20, сметана 30, перець чорний мелений, горіх мускатний.

Цимес картопляний
Очищену картоплю нарізують кухлями, укладають на сковороду, додають розмочену м'якоть чорносливу, мед, цукор, жир, заливають водою, в якій замочували чорнослив і гасять на слабкому вогні, постійно помішуючи. Блюдо готове тоді, коли зникне супова консистенція, а картоплю придбає колір сливи. Заправляють блюдо щіпкою мускатного горіха, злитиму. Подають як гарнір до смаженого гусака або як самостійне блюдо.
Картопля 250, чорнослив 100, мед 10, цукор 5, жир курячий 10, горіх мускатний, сіль

Шийки гусячі фаршировані
Шийку гусака, добре вимиту і обпалену, заповнюють ретельно перемішаним фаршем, причому не дуже щільно, і кінці зав'язують міцною ниткою. Потім обсмажують в гусятнице разом з гусаком. Перед подачею знімають і нарізують на крупні шматки. Подають як самостійне блюдо або з гусаком, як складову частину блюда. Окремо подають соус, приготований із спассерованной моркви, цибулі, і гусячого топленого жиру.
Для фаршу.
1 варіант: мука 60, каша манна 25, жир гусячий (нетоплений, мелконарезанный) 40, сіль, перець чорний мелений;
2 варіант: фарш телячий або яловичий 80, яйце 1 шт., лук ріпчастий 30, булка суха терта 25, сіль, перець чорний мелений;
3 варіант: мука пшенична 50, лук ріпчастий 30, жир гусячий (нетоплений) 20, перець чорний мелений, сіль.

  • 06
  • 09
  • 10
  • 11
  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 15
  • 07
  • 08
  • 12
  • 14
  • 15
  • 01
  • avtoportret khudozhnika
  • chi daleko do afriki
  • kholodniy dush istorii
  • mariya bashkirtseva
  • petro yatsik
  • poet iz pekla
  • prigodi kozaka mikoli
  • privatna sprava
  • ukrainski metsenati
  • 25poetiv

Хто зараз на сайті

На сайті 117 гостей та відсутні користувачі

Відкритий лист